Τζ. Καραμίχας: Οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις και τα κόμματα πρέπει να μένουν έξω από την διοίκησή τους | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
Τζ. Καραμίχας: Οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις και τα κόμματα πρέπει να μένουν έξω από την διοίκησή τους

Τζ. Καραμίχας: Οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις και τα κόμματα πρέπει να μένουν έξω από την διοίκησή τους

17.07.2017 | 16:43
Με δύο βασικές επισημάνσεις πως οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις, όχι φιλανθρωπικές οργανώσεις, και προκειμένου να πηγαίνουν καλά αποδίδοντας παράλληλα και στις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει στην διοίκηση να επιλέγονται οι καλύτεροι νοικοκύρηδες, έξω από κομματικές παρεμβάσεις, σφράγισε την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, κατά την διάρκεια απονομής του τιμητικής διάκρισης από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου.

Αναλυτικότερα, η τιμητική διάκριση αφορούσε την πολύχρονη προσφορά του στον πρωτογενή τομέα της χώρας, στο συνεταιριστικό κίνημα, και ειδικά για την Νάξο την πολύτιμη βοήθειά του στην προώθηση εξαγωγών των συνεταιριστικών αγροτικών προϊόντων.

 

Η απονομή πραγματοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΑΣ Νάξου στην ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιώργο Γκούφα, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Πατάτας, ο οποίος εξήρε την πολύχρονη προσφορά του κ. Καραμίχα στο αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα, στην ΕΑΣ Νάξου και στον αγροτικό κόσμο γενικότερα και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Νάξο δηλώνοντας πως είναι καλοδεχούμενος να ξανάλθει στο νησί.

 

Ο κ. Καραμίχας, παραλαμβάνοντας σχετική τιμητική πλακέτα, επισήμανε εν συντομία δύο βασικές παραμέτρους για την επιτυχή πορεία των συνεταιρισμών:

 

Η πρώτη αφορά το γεγονός πως οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις με ιδιαιτερότητες και όχι φιλανθρωπικές οργανώσεις. Έτσι, όταν πηγαίνουν καλά δημιουργούν παράλληλα πολιτιστικά γεγονότα, όπως το φεστιβάλ πατάτας της Νάξου, και με αυξημένη την κοινωνική εταιρική ευθύνη που διαθέτουν αποδίδουν και άλλα πράγματ στις τοπικές κοινωνίες.

 

Η δεύτερη παράμετρος αφορά την διοίκηση των συνεταιρισμών, για την οποία τόνισε πως θα πρέπει να μπαίνουν στην άκρη τα κόμματα και να επιλέγονται οι καλύτεροι νοικοκύρηδες προκειμένου να πηγαίνουν μπροστά οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

 

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε πως η ΕΑΣ Νάξου τα κατάφερε και στα δύο και πως αν κάποια στιγμή σκεφτόταν να βραβεύσει τις καλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, το πρώτο βραβείο θα πήγαινε σε αυτή.

 

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα, δήλωσε πως υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι συνεταιρισμοί, όπως των Καλαβρύτων από όπου προέρχεται ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά η περίπτωση της Νάξου έχει την ιδιαιτερότητα πως σε μια μικρή περιοχή το συνεταιριστικό μοντέλο κατάφερε να παντρέψει την γεωργία, με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Καταλήγοντας ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σχολείο που θα διδάσκεται ο συνεταιρισμός αυτό θα έπρεπε να εγκατασταθεί στην Νάξο.

 

Παράλληλα, με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στα Σούπερ Μάρκετ Α - Β και Σκλαβενίτης για την προσφορά τους στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, καθώς και στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φιλοτίου για την εργασία τους σχετικά με την πατάτα της Νάξου.

Ο καιρός αναλυτικά