Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής

25.06.2013 | 08:27
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στις 20 Ιουνίου, την αίτηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής για εγγραφή στον κατάλογο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) της ονομασίας «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής».

Το εν λόγω αγουρέλαιο είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν των γηγενών ποικιλιών «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής» και η ζώνη παραγωγής του καλύπτει ολόκληρο το Νομό Χαλκιδικής.

 

Η σχετική αίτηση υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2009 και δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012. Στις 21 Ιουνίου δημοσιεύθηκε η καταχώρηση της ονομασίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 169/30 της 21.6.2013) προστιθέμενη με αυτό τον τρόπο στον κατάλογο των πάνω από 1.100 προϊόντων που ήδη καλύπτονται από τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ), των ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και των ειδικών παραδοσιακών προϊόντων εγγυημένων (ΕΠΠΕ).

 

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη δημιουργία αυτών των τριών προγραμμάτων έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ποικιλομορφία της γεωργικής παραγωγής, να προστατεύσει τις ονομασίες των προϊόντων από καταχρήσεις και απομιμήσεις, καθώς και να βοηθήσει τους καταναλωτές παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικά με τον ειδικό χαρακτήρα των προϊόντων. Μέχρι στιγμής στον εν λόγω κατάλογο της ΕΕ έχουν καταχωρηθεί επίσημα 98 ονομασίες με χώρα προέλευσης την Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να αφορά σε ονομασίες με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

 

Για περισσότερα δείτε:

Την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 169/30 της 21.6.2013)

 

Τις προδιαγραφές του προϊόντος στον σύνδεσμο:

ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - AGOURELEO CHALKIDIKIS

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων και τον κατάλογο των προστατευόμενων ονομασιών, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/schemes/index_en.htm

 

Στέφανος Παπαπολυμέρου

papapolimerou@paseges.gr

Ο καιρός αναλυτικά