Πέρασαν οι τροπολογίες για αναστολή διώξεων και παράταση 4015 για μετατροπές συν/σμών | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
Πέρασαν οι τροπολογίες για αναστολή διώξεων και παράταση 4015 για μετατροπές συν/σμών

Πέρασαν οι τροπολογίες για αναστολή διώξεων και παράταση 4015 για μετατροπές συν/σμών

23.12.2013 | 11:55
Πέρασαν τελικά από τη βουλή, οπότε και συζητήθηκαν το Σάββατο το βράδυ δυο τροπολογίες που αφορούν στους συνεταιρισμούς. Η πρώτη αφορά σε αναστολή διώξεων για 1+1 έτη και η δεύτερη σε τετράμηνη παράταση για μετατροπές συν/σμών.

Συγκεκριμένα, βουλευτική τροπολογία, που προτείνει έως δύο έτη αναστολή της δίωξης των διοικήσεων των αγροτικών συνεταιρισμών, δέχθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να περάσει μαζί με τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, που ψηφίστηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου. 

 

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τη διαδικασία προκλητική και ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία.

 

Το κείμενο υπογράφουν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Με την αναστολή της δίωξης θα δοθούν οι ενημερότητες και εντός τετραμήνου θα γίνει η εκκαθάριση. Στη συνέχεια θα «ενεργοποιηθούν» οι διώξεις.

 

 

Ομιλία Τσαυτάρη

 

Τις τροπολογίες υπερασπίστηκε στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, Θανάσης Τσαυτάρης.

 

Συγκεκριμένα είπε: «Θέλω να πω δύο πράγματα εις ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες τροπολογίες, κατ’ αρχήν εις ό,τι αφορά τα νομοσχέδια. Επιτρέψτε μου, παρά το ότι δεν θέλω να είμαι δηκτικός ως προς αυτό, δεν πιστεύω ότι η επιτυχία και η παραγωγικότητα ενός Υπουργού κρίνεται από το πόσα πολλά νομοσχέδια μπορεί να φέρει στη διάρκεια της θητείας του.

 

Για τον συγκεκριμένο νόμο που μιλάμε, έχει ετοιμαστεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Για το νομοσχέδιο αυτό, όμως, έχετε συμφωνήσει γιατί ήσασταν μέλος αυτής της Κυβέρνησης τότε.

 

 

Έχει ετοιμαστεί από τον Ιούλιο. Δυστυχώς, δεν ήρθε μέχρι στιγμής. Όπως ξέρετε έχει κατατεθεί στη Βουλή. Έχει πάρει ημερομηνίες να συζητηθεί στις 6,7,8,9 Ιανουαρίου. Θα είναι, δηλαδή, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα συζητηθούν. Σας έχει μοιραστεί. Δυστυχώς, η παρεμβολή των δύο επειγουσών ρυθμίσεων που αφορά τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ανέβαλλαν τη συζήτηση του. Και θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες, όπως έχω ενημερώσει το Σώμα, όπως επίσης και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την τεχνολογία. Προς τι όλη αυτή η περιττή βιασύνη;

 

 

 

Έχει συζητηθεί -και το εξήγησα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου- ότι σε εκείνο το νομοσχέδιο υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και αυτές οι δύο που επιλέχθησαν γιατί έχουν ημερομηνίες. Γι’ αυτό τις έφεραν αυτός ο μεγάλος αριθμός των Βουλευτών να συζητηθούν. Τι αφορούν; Στη μετατροπή των πολλών συνεταιριστικών οργανώσεων. Από τις δευτεροβάθμιες στις πρωτοβάθμιες χρειαζόταν πολύ περισσότερος χρόνος. Μάλιστα στο νομοσχέδιο αυτό με τις τροπολογίες που σας έχω ενημερώσει, θα βοηθηθούν σε αυτή τη μετατροπή γιατί υπάρχει μια σειρά φορολογικών και άλλων ζητημάτων που θα μπορούσαν να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.

 

Η θητεία, όμως, των οργάνων αυτών λήγει με την 31\12 αυτού του έτους. Γι’ αυτό το λόγο δίδεται τετράμηνη παράταση προκειμένου να έχει προλάβει και να συζητηθεί το νομοσχέδιο και οι συγκεκριμένες αλλαγές. Αλλιώς από την πρώτη του έτους δεν θα είχαν νομική υπόσταση τα συγκεκριμένα διοικητικά συμβούλια και οι ενώσεις αυτές.  Αυτός ήταν ο σκοπός που ζητήθηκε να φέρουν οι Βουλευτές το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

 

Για παράταση 4015

 

Ως προς τη δεύτερη τροπολογία. Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι ψηφισμένη από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Και από τότε μάλιστα που ψηφίστηκε προβλεπόταν να δίδεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η προαίρεση να δίδει ένα έτος παράταση εις ό,τι αφορά αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Τι λέει; Πάρα πολλοί συνεταιρισμοί ή ενώσεις που τίθενται σε καθεστώς εκκαθάρισης, συγχώνευσης με άλλους, μετατροπής κ.λπ., τους δίδεται η δυνατότητα να το κάνουν. Σας είπα πώς θα διευκολυνθούν.

 

 

Έτσι, όμως, όπως είχε διατυπωθεί τότε η τροπολογία δυσκόλευε την εφαρμογή της. Γιατί; Διότι, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάρουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να γίνει αυτό. Αυτή η τροπολογία το μόνο που κάνει είναι να διευκολύνει προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλάζει, δηλαδή, μόνο δύο λέξεις και αναφέρει ότι τους δίδεται η δυνατότητα να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να το κάνουν. Είναι κάτι που είναι ακριβώς το ίδιο με την προηγούμενη φορά πλην αυτής της διευκόλυνσης».

 

 

Αλέξανδρος Μπίκας

 

mpikas@paseges.gr

Ο καιρός αναλυτικά