Με ρεκόρ Γκίνες έκλισε το 8ο Φεστιβάλ Πατάτας της ΕΑΣ Νάξου | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
Το 'πε και το έκανε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και φέτος κατά τη διάρκεια του 8ου Φεστιβάλ Πατάτας κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ Γκίνες τηγανητής πατάτας, τηγανίζοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα στον πλανήτη!

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν κι εφέτος στο Φεστιβάλ Πατάτας της ΕΑΣ Νάξου, το Σάββατο 15 Ιουλίου, στην πιο πετυχημένη γιορτή του καλοκαιριού στο νησί, που είχαν την ευκαιρία να βλέπουν την ηλεκτρονική ζυγαριά που έπεφταν οι τηγανητές πατάτες, να ανεβαίνει κιλό-κιλό και να δείχνει το μαγικό νούμερο-ρεκόρ 554 κιλά, το μεγαλύτερο παγκοσμίως σε τηγανισμένες πατάτες.


Εθελοντές καθάρισαν 1.500 κιλά πατάτες Νάξου, που τηγανίστηκαν σε 22 καζάνια υπό την επίβλεψη του chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, Στέλιου Κορρέ.

 

Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε η εταιρεία Twin Oaks Farms, στην πόλη Eagle της πολιτείας Idaho στις ΗΠΑ. Το ρεκόρ επιτεύχθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014 και ήταν 454.95 κιλά.


Το ρεκόρ δεν ήταν εύκολη υπόθεση... Για να γραφτεί το όνομα κάποιου στο διάσημο βιβλίο με τα παγκόσμια ρεκόρ χρειάζεται να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια και να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες. Οι πατάτες έπρεπε να καθαριστούν και να κοπούν με συγκεκριμένο τρόπο, να τηγανιστούν, να ζυγιστούν, να σερβιριστούν σε μια μερίδα σε ένα σκεύος και να προσφερθούν στον κόσμο... Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αποδειχτούν με φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, υπεύθυνες δηλώσεις αλλά και δήλωση επόπτη δημόσιας υγείας. Το ρεκόρ πιστοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης και έπαρχος Νάξου και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών.

 

Το Φεστιβάλ

 

Αν και το ρεκόρ Γκίνες μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων, από το φετινό Φεστιβάλ δεν έλειψαν οι επίσημοι καλεσμένοι, οι βραβεύσεις αλλά και η παραδοσιακή μουσική και οι Ναξιώτικοι χοροί. 

 

Πλήθος δημοσιογράφων από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ακόμα και από την Κίνα), έδωσαν το παρών φιλοξενούμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Τη βραδιά παρουσίασαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, ο Χρήστος Νέζος και η Μπάγια Αντωνοπούλου, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές Νάξου.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλασερός, ο π. Υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, οι εκπρόσωποι του "ΑΒ Βασιλόπουλος" Ηρακλής Χριστοδουλάκης και "ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ" Ηλίας Ποριώτης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Νίκος Πατσιούρας κ.ά. Τα μηνύματα τους απέστειλαν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης.

 

Την ευθύνη της οργάνωσης της εκδήλωσης είχαν οι δημοσιογράφοι του ALPHA Ελένη Λαζάρου και Γιώργος Γρηγοριάδης.

 

Οι βραβεύσεις

 

Κατά την εκδήλωση δεν έλειψαν -όπως κάθε χρόνο- και οι βραβεύσεις. Βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην προώθηση των προϊόντων της ΕΑΣ Νάξου και την εδραίωση τους στην ελληνική αγορά οι εταιρίες ΑΒ Βασιλόπουλος και ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Τα βραβεία παρέλαβαν οι εκπρόσωποι των εταιριών κ.κ. Ηρακλής Χριστοδουλάκης και Ηλίας Ποριώτης.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ΕΑΣ βράβευσε επίσης τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα για την προσφορά του στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Τη βράβευση του κ. Καραμίχα έκανε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ στην ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Γκούφας ο οποίος μίλησε για την προσφορά του π. προέδρου στον πρωτογενή τομέα γενικότερα, αλλά και στην Ένωση ειδικότερα. Ο κ. Καραμίχας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στη μακρόχρονη πορεία του στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τη γνωριμία του με όλους τους ελληνικούς συνεταιρισμούς και αγροτικές ενώσεις, ξεχώρισε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και εάν ο ίδιος έδινε ένα βραβείο σε κάποιο συνεταιρισμό, θα επέλεγε την ΕΑΣ Νάξου!

 

Η βραδιά περιελάμβανε μια ακόμα βράβευση προς τον διευθυντή του ολοήμερου δημοτικού σχολείου Φιλωτίου, Αριστείδη Γρατσία. Η πατάτα Νάξου έγινε πηγή έμπνευσης για τους μαθητές της Α και Β τάξης του δημοτικού σχολείου Φιλωτίου, όπου έγραψαν ποιήματα για το δημοφιλές Ναξιώτικο προϊόν, τα οποία με τη στήριξη της παιδικής λέσχης ανάγνωσης βιβλίου της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη, έγιναν βιβλίο. Τα παιδιά φύτεψαν τις δικές τους πατάτες και για μια ολόκληρη χρονιά έμαθαν τα πάντα για το περίφημο αυτό προϊόν. Τη βράβευση έκανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δημήτρης Καπούνης.

 

Μπορεί η Ένωση να έδωσε πολλά βραβεία... όμως παρέλαβε και ένα, από την Ακαδημία Χορού της Ρώμης που έδωσε το παρών στην εκδήλωση. 

 

Χορευτικά

 

Φεστιβάλ Πατάτας χωρίς παραδοσιακή μουσική και χορό δεν θα υπήρχε... πόσο μάλλον όταν η Νάξος γιορτάζει το γεγονός της κατάρριψης ρεκόρ Γκίνες! Μουσικά συγκροτήματα του τόπου έπαιξαν και τραγούδησαν παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια και τα χορευτικά Συλλόγων του νησιού με παραδοσιακές στολές χόρεψαν συρτό, βλάχα, μπάλο και άλλους παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς.

 

Νησιώτικα όμως χόρεψε και το χορευτικό της Ακαδημίας χορού της Ρώμης!


Στην εκδήλωση ακούστηκε επίσης και το τραγούδι που γράφτηκε για την πατάτα Νάξου από τον Μανώλη Μπαρμπεράκη.

 

Πηγή: naxos times

Ο καιρός αναλυτικά