Η Ευρ. Επιτροπή ενέκρινε την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
Η Ευρ. Επιτροπή ενέκρινε την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora

Η Ευρ. Επιτροπή ενέκρινε την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora

02.03.2010 | 18:44
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη 2 Μαρτίου ότι ενέκρινε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας του γερμανικού ομίλου BASF «Amflora», δίνοντας το πρώτο τέτοιου είδους πράσινο φως εδώ και δώδεκα χρόνια στην ΕΕ, όπου οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί προκαλούν έντονη αμφισβήτηση.

Η έγκριση της καλλιέργειας της πατάτας Amflora, διευκρινίζεται πως αφορά μόνο βιομηχανική χρήση για το άμυλό της και για ζωοτροφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε δώσει το πράσινο φως σε καλλιέργεια ΓΤΟ στην Ευρώπη από το 1998 και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto, το MON 810.

Η Επιτροπή, επίσης, ενέκρινε την εμπορική διάθεση στην Ευρώπη τριών ποικιλιών διαγενετικού καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto, παράγωγες του MON 863.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολόγησε την απόφασή της, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει το τρένο των νέων τεχνολογιών. «Δόθηκαν απαντήσεις για όλα τα επιστημονικά ερωτήματα, κυρίως αυτά που αφορούσαν την υγεία», σε σχέση με την πατάτα Amflora, δήλωσε ο επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Τζον Ντάλι. «Καθήκον μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλους τους επιστημονικούς συμβούλους που έχουμε στη διάθεσή μας» για να πάρουμε τις αποφάσεις, «αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά στη νέα εποχή των νέων τεχνολογιών», πρόσθεσε ο Ντάλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση της έγκρισης θα ήταν απλώς αδικαιολόγητη», υπογράμμισε.

Αντιδράσεις από οικολόγους και Ιταλία

 Οι Ευρωπαίοι Οικολόγοι δήλωσαν "σοκαρισμένοι" από την χωρίς προηγούμενο έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένης πατάτας, που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία BASF. "Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω ότι ο επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών Τζον Ντάλι δεν χρειάστηκε παρά μερικές εβδομάδες στη νέα του θέση για να εκφράσει την τόσο προφανή υποστήριξή του στα συμφέροντα των βιομηχανιών", αναφέρει ένας από τους ηγέτες των οικολόγων, ο Μάρτιν Χόισλινγκ, σε ανακοίνωσή του. "Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ένα γονίδιο" της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora "που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά", πρόσθεσε.

"Σοβαρές αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον", επεσήμανε ο Χόισλινγκ, κρίνοντας την έγκριση των Βρυξελλών "στην καλυτερη περίπτωση ανώφελη και στη χειρότερη επικίνδυνη".

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου από τη μεριά του (προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο ενάντια στους ευρωπαίους πολίτες, που στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών", δήλωσε από τη μεριά της η γαλλίδα φιλελεύθερη Κορίν Λεπάζ, αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ιταλός υπουργός Γεωργίας επέκρινε επίσης την ίδια μέρα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν "κοινό μέτωπο" με την Ιταλία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

"Είμαστε κατά της απόφασης που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας", αναφέρει ο Λούκα Ζάια σε ανακοίνωσή του.

"Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προωθήσουμε ένα κοινό μέτωπο με όλες της χώρες που επιθυμούν να ενωθούν μαζί μας για να υπερασπιστούμε την υγεία των πολιτών και τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες", υπογράμμισε ο Ζάια, που ανήκει στο λαϊκιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά και αντιτίθεται έντονα στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

 

Ο καιρός αναλυτικά