Φυτέψετε φραγκοσυκιές αντί κλαδοπλέγματα | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
Η φραγκοσυκιά είναι το φυτό του μέλλοντος λόγω των κλιματικών αλλαγών, αλλά και το φυτό που μπορεί να βγάλει από το αδιέξοδο της σπανιότητος ζωοτροφών τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους της Ηλείας. Αλλά και σε ομαλές περιπτώσεις έπρεπε να γίνει αναγκαία τροφή στα ζώα, αναφέρει ο Μιχαήλ Στρατουδάκης στο βιβλίο του «Τα Φραγκόσυκα», προτείνοντας το ταυτόχρονα ως το πλέον αντιδιαβρωτικό και αντιπλημμυρικό φυτό

Πιο αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση, που έστειλε στο paseges.gr ο κ. Στρατουδάκης, αναφέρει τα εξής:

Δήμαρχοι, Νομάρχες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλοι φορείς, έχουν αποδυθεί σε αγώνα αναδασώσεως, μετά τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Φυτεύουν δένδρα και καλώς πράττουν συμφώνως με τις οδηγίες των ειδικών. Μετά τις πυρκαγιές σαν πρώτα μέτρα κατά των πλημμυρών, κατασκευάσθησαν κορμοδέματα όπως συγκρατηθούν όσο το δυνατό περισσότερες φερτές ύλες και όμβρια ύδατα. Αλλά και να προφυλαχθούν κατοικίες στις υπωρείες των βουνοπλαγιών, από τυχόν κατολισθήσεις.

Σημαντικότατη και άκρως αποτελεσματική προσφορά σ' αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί η ύπαρξη της φραγκοσυκιάς. Όπου υπάρχει σε συστοιχίες συγκρατεί και τα νερά και τις πέτρες και τις λάσπες, αλλά δίδει σιγουριά σε χωριά που βρίσκονται σε επικλινή μέρη.

Για τον λόγο αυτό έπρεπε να προτιμηθεί και η φραγκοσυκιά στον αγώνα υπέρ της αναδασώσεως, λόγω των προσθέτων και αποτελεσματικών ευεργετημάτων της.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας αυτήν την περίοδο, διαμαρτύρονται εντονότατα, για έλλειψη ζωοτροφών και συγκεκριμένως αραβόσιτο και τριφύλλι τα οποία και σπανίζουν αλλά είναι και πανάκριβα. Αν υπήρχαν φραγκοσυκιές σε μεγάλες εκτάσεις ή αν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι φρόντιζαν τα χέρσα εδάφη να τα έχουν φυτέψει με φραγκοσυκιές, δεν θα υπήρχε πρόβλημα ζωοτροφών. Στην Αμερική χιλιάδες τόννοι φραγκοσυκιές χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή είτε απλές είτε για παραγωγή βαμβακόπιτας. Γιατί εμείς να εκλιπαρούμε για λίγο τριφύλλι;;

Ο Μιχαήλ Στρατουδάκης στο περισπούδαστο βιβλίο του «Τα Φραγκόσυκα», κάνει αυτές τις καινοτόμες προτάσεις αλλά και πολλές άλλες για εξάπλωση της Φραγκοσυκιάς την οποία θεωρεί το φυτό του μέλλοντος εν όψει του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.

Γράφει μεταξύ άλλων.

« Πρότασή μας  είναι να δοθεί πιο μεγάλη ενημέρωση για το θέμα, ώστε η φραγκοσυκιά να εξαπλωθεί ευρύτατα στην χερσαία και νησιωτική Ελλάδα.

Ο χώρος που χρειάζεται για να αναπτυχθεί δεν πρέπει να είναι καμιά γόνιμη πεδιάδα οπότε θα ήταν σε βάρος άλλων καλλιεργειών, αλλά κάποιο άγονο και ξεχασμένο μέρος, είτε ιδιοκτήτου εκτάσεως, είτε δημοσίας. Αυτονόητον ότι  περιπτώσεις   καλλιεργείας για εμπορικούς σκοπούς δεν διαφαίνονται, δυστυχώς, στην Χώρα μας.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα είχαμε ευρεία έκταση θαμνώδους δάσους και καταπράσινη περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και κατά τις πλέον  ανύδρους περιόδους.

«Φαλακροί» λοφίσκοι ιδίως στα νησιά, μπορούσαν να γίνουν «λάσιοι» και χλοεροί με την εξάπλωση της φραγκοσυκιάς η οποία  άλλη φροντίδα, παρά αυτήν του τρόπου πολλαπλασιασμού της δεν θέλει. Μερικά «φύλλα» αν μεταφερθούν εκεί, είναι ικανά να δημιουργήσουν καταπράσινες περιοχές. Και όσοι δημότες δεν έχουν δική τους γη  ώστε να τοποθετήσουν τέτοια φυτά, θα έβρισκαν απ' αυτές ένα νόστιμο φρούτο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε καμποχώρια, όπου οι καλαμιές αποτελούν φράκτες, θα ήταν δυνατό να υπήρχαν στην θέση τους φραγκοσυκιές, ή στις άκρες των χωραφιών, κοντά στους δημόσιους δρόμους. Τα χωράφια θα είχαν αρκετή προφύλαξη. Μια  τέτοια ουσιαστική εκτός των άλλων, είναι και η πιο κάτω.

Πολλές φορές οι αγρότες προσπαθούν να κάψουν ξηρά ή άγρια χόρτα στα δικά τους χωράφια. Δεν έχουν πάρει όμως τα κατάλληλα μέτρα και η φωτιά εξαπλώνεται  στα γειτονικά, λόγω κακής εκτιμήσεως του ανέμου ή άλλων γεγονότων. Κι έτσι έχομε πυρκαγιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, αρκετές κάθε χρόνο. Οι καλαμιές που χρησιμοποιούνται σαν φράκτες, βοηθούν ευχερώς στην μετάδοση της φωτιάς. Αν όμως υπήρχαν φραγκοσυκιές κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο γιατί αυτές δεν καίγονται ευκόλως, επειδή αποτελούνται κατά 90% από νερό. Ο βαθμός αποτεφρώσεως της φραγκοσυκιάς είναι βραδύτατος.

Κάθε σπιθαμή χέρσου γης έπρεπε να είχε καλυφθεί με φραγκοσυκιές.

Αυτήν την πρόταση και αυτό το μήνυμα στέλνομε προς όλους Κοινοτάρχες, ΔημάρχουςΔασαρχεία,  Γεωπόνους, Οικολογικές Οργανώσεις, Αγρότες, Ιδιοκτήτες ακαλλιεργήτων γαιών, ώστε να φροντίσουν να φυτέψουν μία φραγκοσυκιά, όπου μπορούν κάθε χρόνο.

Σε λίγα χρόνια τα ασκεπή μέρη θα είναι καταπράσινα.

Το κλίμα της Αττικής γης ευνοεί πολύ την ανάπτυξη της φραγκοσυκιάς. Και όμως αυτή υπάρχει σε άκρως περιορισμένη έκταση. Μπορούσε να είχε εξαπλωθεί πολύ περισσότερο. Ακόμα να είχε καλύψει τις «χάσκουσες» πλαγιές των γύρω βουνών Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού και αλλαχού, οι οποίες από τις λατομικές εκμεταλλεύσεις, αφήνουν ακαλύπτους μεγάλας εκτάσεις τους, κάτι που είναι εξαιρετικώς αντιαισθητικό. Τα αυτά ισχύουν και για την λοιπήν Ελλάδα, με προεξάρχουσα την ανάγκη να φυτευτούν φραγκυσυκιές στα καμένα δάση  και τις επικλινείς υπωρείες των λόφων, αλλά και στα χέρσα και ακαλλιέργητα εδάφη.

Είναι εύκολο να «ντυθούν» οι γυμνές βουνοπλαγιές και να αλλάξει η αισθητική των περιοχών. Αλλά και να προστατευτούν από τις κατολισθήσεις. Όλα εξαρτώνται από την ανθρώπινη θέληση.

Και ένα άλλο εξόχως σημαντικό πλεονέκτημα της φραγκοσυκιάς. Στα κεκλιμένα επίπεδα όπου ανέτως φύεται, ή στις απότομες βουνοπλαγιές, ή όπου αλλού υπάρχουν κατωφερείς επιφάνειες, ο πληθυσμός της είναι ικανός να συγκρατήσει τα παρασυρόμενα από την βροχή χώματα και λοιπά φερτά υλικά. Επενεργεί κατ' αυτόν τον τρόπο ως ανάχωμα στην διάβρωση. Προσφορά υψίστη όταν όλοι γνωρίζομεν τους τιτάνειους αγώνες για συγκράτηση των κατολισθήσεων, την ανησυχία αλλά και τον εφιάλτη κατοίκων οικισμών σε πρανή,  ιδίως τον χειμώνα,  τις απερίγραπτες ζημίες απ' αυτήν την αιτίαν και τόσα άλλα. Πάντα ταύτα με μεγάλη γενναιοδωρία τα αντιμετωπίζει η φύση με τους φυτικούς της πληθυσμούς, αλλά τα καταστρέφει ο άνθρωπος με τις αποψιλώσεις των βουνών, τις πυρκαγιές και τις ανεξέλεγκτες υλοτομίες και ως εκ τούτου,  έχει περιορίσει αισθητώς αυτό το ευεργέτημα της φύσεως. Καιρός να επανορθώσει ευκόλως με την φραγκοσυκιά. Επάλληλες σειρές στα επικίνδυνα επικλινή εδάφη θα έδιδαν ένα τείχος ισχυράς προστασίας εναντίον των φυσικών καταστροφών.

Το προτείνομε  ως ένα λίαν αξιόλογο μέτρο αντιδιαβρωτικού χαρακτήρος. Αδάπανον και πολλαπλώς επωφελές. Ως  «φράχτης»  κατά των κατολισθήσεων».

Καιρός να εφαρμοσθεί αυτή η πρόταση σε ευρυτάτη κλίμακα και στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μιχαήλ Στρατουδάκης (Τηλ. 2610 521732 Κιν. 6944-710937, E - mail anassamorgos @ hotmail.com)

Ο καιρός αναλυτικά