Επί τάπητος η ένταξη των αγροτικών φ/β στα σχέδια βελτίωσης | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
Επί τάπητος η ένταξη των αγροτικών φ/β στα σχέδια βελτίωσης

Επί τάπητος η ένταξη των αγροτικών φ/β στα σχέδια βελτίωσης

24.05.2013 | 11:07
Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ένταξη όλων των αγροτών που έχουν στην κατοχή τους φωτοβολταϊκά στα σχέδια βελτίωσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27/5/2013.

Η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων.

 

 

Το θέμα είχαν θέσει θυμίζουμε οι αγρότες του Αγρινίου, με την τοπική ΕΑΣ να πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις. Μάλιστα ο νεοσύστατος σύνδεσμος (ΕΣΑΦ) είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

 

 

«Παρότι περιέχει κάποια θετικά σημεία το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή για τους αγρότες που εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά σε αγροτεμάχια, όπως:

 

α. Η δίμηνη παράταση (μέχρι 30 Ιουνίου 2013) που δίνεται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στους κατ’ επάγγελμα αγρότες. 

 

β. Η δήλωση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, με την οποία επισημαίνεται η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, τόσο για τον ΦΠΑ, όσο και για το φόρο που πληρώνουν ειδικά οι αγρότες,

 

γ. Το γεγονός ότι δεν αυξάνεται περαιτέρω η έκτακτη εισφορά για τους αγρότες

 

Ωστόσο, παραμένει ανικανοποίητο το βασικό αίτημα, αυτό της ουσιαστικής μείωσης της ειδικής έκτακτης εισφοράς, σε ποσοστό 10% επί του ετήσιου τζίρου. Αίτημα που έχει αιτιολογηθεί με τεκμηρίωση ως προς το οικονομικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι οριακό και σε αρκετές περιπτώσεις αρνητικό, αλλά και ως προς την πολιτική του πλευρά, επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο νεοσύστατος Ελληνικός Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΕΣΑΦ)».

 

 

«Οι αγρότες δεν είναι κεφαλαιούχοι επενδυτές. Αναζητούν συμπληρωματικό εισόδημα για να μείνουν στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να παράγουν. Κάτω από αυτή την ανάγκη εξάλλου επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Ο αγώνας που ξεκίνησε από το νεοσύστατο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (Ε.Σ.Α.Φ.) με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο στο ΥΠΕΚΑ στις 26.04.2013 και με τη συμπαράσταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Δυτικής Ελλάδας (Αγρίνιο, Μεσολόγγι), Ηπείρου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας είχε μια μικρή αλλά αισθητή δικαίωση. Ωστόσο ο αγώνας συνεχίζεται».

Ο καιρός αναλυτικά