Ενστάσεις των δανειστών για την επαναφορά των αγροτικών εφοδίων στον χαμηλό ΦΠΑ | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
Ενστάσεις των δανειστών για την επαναφορά των αγροτικών εφοδίων στον χαμηλό ΦΠΑ

Ενστάσεις των δανειστών για την επαναφορά των αγροτικών εφοδίων στον χαμηλό ΦΠΑ

13.09.2017 | 09:52
Πληροφορίες για «φοροαπαλλαγές που δεν είχαν συμφωνηθεί» με ειδική μνεία της μείωσης από την 1η Ιουλίου του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες από το 24% στο 13%, τουλάχιστον σε κάποια είδη, μεταφέρονται από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών προς το υπ. Οικονομικών, ενόψει της νέας αξιολόγησης.

Το εν λόγω θέμα περιλαμβάνεται σε προβλήματα ή σημεία προς διερεύνηση για τουλάχιστον τέσσερις τομείς, που θα μπουν, μεταξύ άλλων, προς συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια που έφθασαν στην Αθήνα. Τα αρμόδια υπουργεία είναι ήδη προετοιμασμένα και φιλοδοξούν να απαντήσουν με ικανοποιητικό τρόπο στις επιφυλάξεις των δανειστών. Διαφορετικά, νέα προαπαιτούμενα ή απαιτήσεις για τροποποιήσεις νόμων θα περιπλέξουν την αξιολόγηση, την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει έως τον Δεκέμβριο.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιφυλάξεις αφορούν, επίσης, και τα εξής θέματα:

 

Το εργασιακό: Οι εκπρόσωποι των θεσμών θεσμοί φαίνεται ότι δεν ενθουσιάστηκαν από την τροπολογία σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμής εργαζομένων, που θεωρείται βλαπτική μεταβολή και θεμελιώνει δικαιώματα διεκδικήσεων με συνοπτικές διαδικασίες, ούτε και από τη συνέχειά της, στο νομοσχέδιο, που προβλέπει χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε μια τέτοια περίπτωση. Επίσης, δεν ξέφυγε από την προσοχή τους το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση κατάθεσε ένα εργασιακό νομοσχέδιο, παρέλειψε να περιλάβει σε αυτό τις εργασιακές μνημονιακές δεσμεύσεις. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου από τη Βουλή, έχουν κάποιες αντιρρήσεις οι θεσμοί. Είναι άγνωστο εάν οι «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που έκανε την τελευταία στιγμή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αρκούν για να αποσύρουν τις ενστάσεις τους.

 

Η δημόσια διοίκηση: Ερωτήματα, αντιρρήσεις και επιφυλάξεις διατυπώνονται, κατά τις πληροφορίες, σε σχέση με τα θέματα των συμβασιούχων, καθώς ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο (έχουν φτάσει τις 52.000 από 47.000), σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του καλοκαιριού για την προσωρινή απασχόληση των εργαζομένων στην καθαριότητα. Μπορεί να έλυσε ένα θέμα προσωρινά, αλλά άνοιξε ένα άλλο. Η δεύτερη πηγή ενόχλησης των δανειστών είναι τα λεγόμενα μη μισθολογικά ωφελήματα, ή επιδόματα, που προβλέφθηκαν στο νομοσχέδιο για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ και αποτελούν έμμεσες αυξήσεις μισθών, μέσω υπερωριών, εξόδων κίνησης κ.λπ.

 

Τα κλειστά επαγγέλματα: Είναι ένα κεφάλαιο πάντα ανοικτό, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. Στην τελευταία τους έρευνα οι θεσμοί εντόπισαν περιορισμούς στον τομέα των φαρμακείων, καθώς και στο πλαίσιο για τα κέντρα βραχείας νοσηλείας. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν εκκρεμότητες σε σχέση με το επάγγελμα των μηχανικών.

 

Οι ενστάσεις στα συγκεκριμένα θέματα έρχονται να προστεθούν στα αγκάθια του κυρίως «μενού» της αξιολόγησης, τα 95 προαπαιτούμενα, που πρέπει να κλείσουν έως τον Δεκέμβριο.

 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι ορισμένα από τα πιο δύσκολα της αξιολόγησης θα είναι αυτά που αφορούν τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της εύρυθμης λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την οποία, επίσης, φέρονται να έχουν διατυπώσει προβληματισμούς οι θεσμοί.

 

Το κλίμα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης αναμένεται να διαφανεί κατά το άτυπο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, αν και όλη η εικόνα δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τις γερμανικές εκλογές, στις 24 του μηνός, και τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο καιρός αναλυτικά