ΕΦΧΕ: Σε ελεύθερη πτώση η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία | paseges.gr

Εκτύπωση Αποστολή
ΕΦΧΕ: Σε ελεύθερη πτώση η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία

ΕΦΧΕ: Σε ελεύθερη πτώση η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία

21.06.2013 | 12:34
Η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία, ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους του πρωτογενή τομέα, με μεγάλες δυνατότητες να προσφέρει προσοδοφόρα απασχόληση σε παλιούς αλλά και σε νέους κτηνοτρόφους και σε δορυφορικά εργαζόμενους, εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα και πολύτιμο για τη χώρα συνάλλαγμα, βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποίησαν από κοινού, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας - ΣΕΚ και η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας - ΕΦΧΕ, στο ξενοδοχείο Πόρτο Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 15 Ιουνίου.

Το δυσοίωνο σήμερα για την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, εκπέμπει sos για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωσή της, όπως τονίσθηκε σε όλους τους τόνους και από το σύνολο των ομιλητών της ημερίδας, μπορεί να δώσει τη θέση του σε ένα λαμπρό αύριο και να αποτελέσει έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς μοχλούς της χώρας – σημαντικό παράγοντα εξόδου από την οικονομική κρίση.
 

Η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ελληνική κτηνοτροφία, με παρόντες την πολιτεία, τους παραγωγούς, τα εργοστάσια γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και τους καταναλωτές, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα, τόνισαν οι βασικοί ομιλητές της ημερίδας, ο πρόεδρος της ΕΦΧΕ Θανάσης Βασιλέκας και ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος.
 

Όπως σημειώθηκε:
 

Η κυβερνητική μεθόδευση ώστε να βαφτισθεί φρέσκο το γάλα των 7 ή 8 ημερών, ανοίγοντας το δρόμο στις εισαγωγές υποβαθμισμένου ποιοτικά γάλακτος από το εξωτερικό, αποτελεί την επόμενη βασική απειλή – χαριστική βολή για την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, η οποία στο αρνητικό περιβάλλον που δρα, μειώνει συνεχώς την παραγωγή της και κλείνει τις μονάδες της, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 15.000 κτηνοτρόφοι έφυγαν από το επάγγελμα.
Σε μια εποχή που εναγωνίως η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα αβέβαιο κυνήγι επενδυτών από το εξωτερικό αφήνει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της χώρας, την κτηνοτροφία, να καταστρέφεται!
 

Το αύριο της ελληνικής γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτροφίας, συνδέεται με το αύριο του πρωτογενούς τομέα της χώρας και της ελληνικής μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων, και μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον ληφθούν μέτρα για τη ρύθμιση χρεών, επαναφορά ΦΠΑ στο 11% (από 6%), απαλλαγή από φόρους πετρελαίου, εξαίρεση αγροτεμαχίων και εγκαταστάσεων από τη φορολόγηση, δημιουργία χρηματοπιστωτικού αγροτικού οργανισμού στη θέση της ΑΤΕ, μείωση συντελεστή φορολόγησης, αξιοποίηση βοσκοτόπων, με δεδομένο ότι 10% ελλήνων κατέχει το 40% της γης να δοθούν κίνητρα ώστε να ενοικιαστούν σε αγρότες, στήριξη γενετικής βελτίωσης, αξιοποίηση φορέων ελλήνων επιστημόνων, αυστηροί έλεγχοι για ελληνοποιήσεις σε γάλα, τυριά, κρέας, στήριξη πρωτεϊνούχων φυτών, χτύπημα γραφειοκρατίας (το 80% των εγκαταστάσεων δεν έχουν άδεια και δεν μπορούν να επιδοτηθούν ή να μπουν σε προγράμματα), δημιουργία μόνιμου εκθετηρίου για την κτηνοτροφία.
 

Ωστόσο και παρότι, όλοι οι αναπτυξιακοί και παραγωγικοί δείκτες της ελληνικής αγελαδοτροφίας βρίσκονται στο κόκκινο ή σε διαρκή πτώση τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας Θανάσης Βασιλέκας, οι μόνοι που δείχνουν να μην ανησυχούν είναι αυτοί που μπορούν να πάρουν και τα μέτρα.
 

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη:

  • Ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – επιστημονικός υπεύθυνος της Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας Ζαφείρης ΄Αμπας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι την ανάγκη αυστηρής γενετικής επιλογής των ζώων, προκειμένου να αποφεύγονται οι αιμομιξίες και οι ασθένειες που προκύπτουν από αυτές και φυσικά να επιτευχθεί μεγιστοποίηση των αποδόσεων.
  • Ο καθηγητής εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων – τμήμα χημείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μιχαήλ Κοντομηνάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η υψηλή παστερίωση - αποστείρωση σε υψηλή θερμοκρασία που απαιτείται για την αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος «σκοτώνει» τις πολύτιμες για τον οργανισμό βιταμίνες και υποβαθμίζει έως και μηδενίζει την θρεπτική του αξία, έναντι του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος που κρατάει τις πρωτεϊνες, τα λίπη, τους υδατάνθρακες και τις βιταμίνες του προϊόντος.
  • Ο διευθυντής ζώνης γάλακτος της ΔΕΛΤΑ Βασίλης Παπαχρίστου, σημείωσε ότι η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία ενώ θα έπρεπε να είναι η πιο υγιής και προτιμητέα από τους νέους δουλειά στη χώρα μας, εκτροχιάζεται από το υψηλό κόστος διατροφής, τη φτωχή αναπαραγωγή, τη γενετική υποβάθμιση, την έλλειψη τεχνογνωσίας, την γραφειοκρατία, την απουσία ρευστότητας στις πιστώσεις, την έλλειψη μακροπρόθεσμης πολιτικής, πληγές, όπως τόνισε, που η μία τροφοδοτεί την άλλη. Η λύση βρίσκεται, υποστήριξε, στην κάθε μία, με ανοιχτές συμμετοχικές πλατφόρμες, αντιμετώπιση και όχι ως σύνολο.

 

Στην ημερίδα παρεμβάσεις έκαναν επίσης, ειδικοί επιστήμονες – εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων του κλάδου, εκπρόσωποι των κομμάτων Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο καιρός αναλυτικά